OUR BLOG

 

 

Atlantis Books

Μάι 21, 2018
Back

Στη μαγευτική Οία της Σαντορίνης, το “Atlantis Books” μπορεί να ξεκίνησε ως ένα νεανικό όνειρο όμως εξελίχθηκε σε ένα από τα κορυφαία βιβλιοπωλεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιλώντας με τον Κρεγκ Βόλζερ, έναν από τους έξι ιδρυτές του, μαθαίνουμε τι είναι αυτό που κάνει το “Atlantis” τόσο ξεχωριστό.

Άνοιξη, 2002. Δύο φίλοι, ο Κρεγκ και ο Όλιβερ, έχοντας ήδη περάσει μερικές μέρες στη Σαντορίνη, “ξεμένουν” από (ξενόγλωσσα) αναγνώσματα και, προς έκπληξή τους, διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιος χώρος απ’ όπου θα μπορέσουν να προμηθευτούν νέα σοδειά βιβλίων για τις διακοπές τους. Αργότερα, βγαίνουν για ποτό και γεννιέται μια σπουδαία επιχειρηματική ιδέα. Το να ανοίξουν ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στην Οία, το οποίο θα ονομαζόταν “Atlantis Books”. Η ιδέα θα μπορούσε να είχε ξεχαστεί το επόμενο πρωί, ωστόσο το πάθος και το πείσμα της νιότης κράτησε την ιδέα ζωντανή.

Όταν οι δύο φίλοι επιστρέφουν στην Αγγλία, για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, παράλληλα οργανώνουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο, ψάχνοντας, μεταξύ άλλων, τους καλύτερους συνοδοιπόρους. Ένα χρόνο αργότερα, είχε συγκροτηθεί μία παρέα ανθρώπων με ένα κοινό όνειρο και την ίδια “τρέλα”. Έτσι, ένα πρωινό Πρωτοχρονιάς, διασχίζουν την Ευρώπη με ένα νοικιασμένο βαν με το όνομα “Danny”, που έγινε και το όχημα της επιτυχίας. “Βρήκαμε ένα άδειο κτίριο με θέα το ηλιοβασίλεμα και υπογράψαμε το μισθωτήριο. Ανοίξαμε τραπεζικό λογαριασμό, κάναμε μια αίτηση για άδεια επιχειρηματικής δραστηριότητας, κάναμε μερικούς φίλους, βρήκαμε έναν σκύλο και μία γάτα, φτιάξαμε ράφια, “προσγειώσαμε” και μία ψαρόβαρκα στην ταράτσα και γεμίσαμε τον τόπο με βιβλία”. Την άνοιξη του 2004, το Atlantis Books ανοίγει τις πόρτες του κάτω από το Κάστρο και τον επόμενο χρόνο μετακομίζει στο χώρο που βρίσκεται μέχρι σήμερα, στο κέντρο της Οίας. Με μια υπέροχη ταράτσα-βεράντα με θέα στο Αιγαίο, οι ιδρυτές του Atlantis Books αφηγούνται ακόμη την ιστορία του βιβλιοπωλείου σαν παραμύθι (atlantisbooks.org).

Από πολύ νωρίς ο Διεθνής Τύπος απέδωσε τα εύσημα στο “Atlantis Books”. Τα δημοσιεύματα έρχονται το ένα μετά το άλλο ξεκινώντας από ένα άρθρο του Τζέρεμι Μέρσερ στη βρετανική Guardian το 2005. Από τότε μέχρι και σήμερα, το βιβλιοπωλείο της Οίας περιλαμβάνεται, συνήθως ηγείται μάλιστα, σε όλες τις λίστες με τα “κορυφαία βιβλιοπωλεία στον κόσμο”. “Με έναν τρόπο, γίναμε διάσημοι προτού να μας αξίζει επειδή μερικοί φίλοι έγραψαν ένα κομμάτι και μετά ακολούθησαν άλλοι δημοσιογράφοι. Σήμερα, είναι η πρώτη φορά που πιστεύω ότι ίσως, πράγματι, είμαστε ένα από τα καλύτερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο διότι δουλέψαμε πραγματικά σκληρά τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό είναι που με ικανοποιεί”, λέει ο Κρεγκ για το ιστορικό βιβλιοπωλείo, που έχει πλέον εξελιχθεί σε ορόσημο.

Η φήμη που έχει αποκτήσει έχει ως αποτέλεσμα η ομάδα του Atlantis Books εκτός από το να που πουλάει βιβλία (κλασικά έργα, βιβλία για διαφορετικές κουλτούρες σε διάφορες γλώσσες, ελληνική μυθολογία εικονογραφημένες εκδόσεις, ποίηση) να απαντάει και στις ερωτήσεις των επισκεπτών ενώ αφηγείται τις όμορφες ιστορίες για το βιβλιοπωλείο. “Η λύση που έδωσα σε αυτό ήταν να αρχίσω, το 2013, να γράφω την ιστορία του βιβλιοπωλείου στον τοίχο -κάθε χρόνο προσθέτω και λίγη ακόμα. Και αυτό είναι ωραίο, διότι οι άνθρωποι, πλέον, μας κάνουν διαφορετικές ερωτήσεις. Παλιά, ρωτούσαν τα βασικά, τα οποία μπορεί να είναι ανιαρά μετά από λίγο ενώ τώρα δέχομαι καινούριες ερωτήσεις. Πλέον, ρωτούν πράγματα όπως “είχατε μια πλημμύρα το 2010, πείτε μου για την πλημμύρα”, “ποιο είναι το καινούργιο παιδί που δουλεύει εδώ;”, “παντρεύτηκαν μεταξύ τους δύο από τους ιδρυτές του βιβλιοπωλείου, μπορείτε να μου πείτε περισσότερα γι αυτό;”. Οπότε, οι κουβέντες μας με τον κόσμο είναι σαν να πηγαίνουμε απευθείας στο “δεύτερο ραντεβού”. Σήμερα, ήταν η πρώτη φορά που κάποιος με ρώτησε “πότε γράψατε το χρονολόγιό σας στον τοίχο;”. Άρα, πλέον μιλάμε για το χρονολόγιο του χρονολογίου”.

Στη 14χρονη πορεία του το Atlantis Books έχει λάβει αρκετές αξιομνημόνευτες πρωτοβουλίες, όπως πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, καθώς και το τύπωμα παλιών εκδόσεων. Ωστόσο, αναζητώντας την αγαπημένη του ανάμνηση, ο Κρεγκ λέει: “Ο γάμος στην ταράτσα στη δέκατη επέτειό μας. Δύο από τους ανθρώπους που βοήθησαν να φτιάξουμε το μαγαζί, ο Κρις και η Μαρία, παντρεύτηκαν στην ταράτσα. Πάρα πολύ παλιοί φίλοι, που δεν τους είχαμε δει για χρόνια, ήρθαν και ήμασταν όλοι μαζί -όλοι οι άνθρωποι που μπορεί να είχαν βρεθεί στο βιβλιοπωλείο σε διαφορετικές περιόδους, γνωρίστηκαν τελικά από κοντά. Ήταν πολύ όμορφα”.

Τέλος, ο Κρεγκ μιλά για τη Σαντορίνη. “Είναι από τις πιο εντυπωσιακές, γεωλογικά και γεωγραφικά, τοποθεσίες στη Γη. Κοινωνιολογικά είναι, επίσης, πολύ ενδιαφέρων τόπος, διότι βλέπεις πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με ένα τόσο γενναιόδωρο περιβάλλον- ξέρετε, είμαστε πολύ μικροί μπροστά στο ηφαίστειο και τη θάλασσα”. “ Για όποιον διαβάζει αυτό το άρθρο, κάθε επισκέπτη του νησιού που, κατά κάποιο τρόπο, έπεσε θύμα της επιτυχίας του”, ο Κρεγκ παροτρύνει να ξεστρατίσει από την πεπατημένη, να μη στριμωχτεί ανάμεσα σε φωτογραφικές μηχανές και selfie sticks και να βρει τον δρόμο του πέντε μέτρα παραπέρα ή 30χλμ μακρύτερα, στα νότια του νησιού ή σε κάποια παραλία του βορρά, σε οινοποιεία και σε μικρά χωριά, διότι “το ηλιοβασίλεμα θα συμβεί όπου κι αν είστε”.